Udostępnij:
Zaletą zupy z groszku jest to, że możesz zrobić ją zarówno ze świeżego groszku, jak i mrożonego. Czyli przez cały rok. Jej intensywny zielony kolor działa kojąco, a smak poprawi każdą chandrę. Do zupy krem z groszku warto dodać grzanki z dodatkiem ziół lub kiełki.
SKŁADNIKI:
- Zielony groszek (najlepiej użyć świeżego lub mrożonego) – 500 g
- Bulion – 700 ml
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Jogurt grecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Olej- 2 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
- Kiełki warzyw do podania
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka z grubszym dnem wlać dwie łyżki oleju i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać obrany groszek i gotować, aż będzie miękki.
Zupę zestawić z ognia, dodać Chrzan Delikatesowy Mosso i zmiksować przy pomocy blendera.
Krem doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jogurt grecki, następnie ponownie zmiksować.
Zupę podawać z kiełkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze