Ziemniaki hasselback 

Ziemniaki hasselback 

Genialne nacinane ziemniaki pieczone w piekarniku. Zrób ziemniaki hasselback i dodaj do nich Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO. Pokochasz ich smak!

Składniki

  • Małe ziemniaki – 500 g
  • Oliwa – 1 łyżeczka
  • Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO – 4 łyżki + do podania
  • Listki świeżego tymianku – 1 łyżeczka
  • Sos Czosnkowy MOSSO – 8 łyżek
  • Ogórek gruntowy – 2 sztuki
  • Sól i pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku. Ostrym nożem wykonaj nacięcia w odstępach 2–3 mm, tak by nie przeciąć ich do końca.

  2. Ziemniaki polej oliwą, oprósz solą i pieprzem, posmaruj Sosem Ketchupowo-Musztardowym, posyp tymiankiem. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 45 minut lub dłużej do miękkości warzywa.

  3. Przygotuj szybkie tatziki. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z Sosem Czosnkowym MOSSO, dopraw do smaku pieprzem.

  4. Ziemniaki przełóż na talerze. Podawaj z dodatkiem Sosu Ketchupowo-Musztardowego MOSSO oraz tzatziki.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 2
Obiad niedzielny
pieczenie
×