Udostępnij:
Pomysł na kolację? Dobra, znana, ale zawsze na czasie zapiekanka. Tym razem jej wegetariańska wersja na bazie pieczarek – czyli lekko i zdrowo! Oczywiście, jak do każdej zapiekanki potrzebna jest odrobina ketchupu. Proponujemy dodać ten najbardziej pomidorowy – Ketchup Premium Pikantny lub Łagodny od Mosso.
SKŁADNIKI:
- Bagietka – 2 szt.
- Pieczarki – 400 g
- Cebula – 1 szt.
- Masło – 3 łyżki
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól i pieprz
- Ser mozzarella – 300 g
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Mosso Ketchup Premium – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować masło czosnkowe – w misce wymieszać dwie łyżki masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem Wymieszać i odstawić.
Na pozostałym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Bagietki przekroić na pół i posmarować masłem czosnkowym.
Na bagietki zetrzeć ser i wyłożyć podsmażoną cebulę z pieczarkami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Zapiekanki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia przez ok. 10 minut. Podawać z Ketchupem Premium Mosso i posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze