Udostępnij:
Zapiekanka makaronowa to jeden z najprostszych pomysłów na kolację na ciepło. Przyrządza się ją szybko i ze składników często dostępnych pod ręką w każdej kuchni. Koniecznie wypróbuj z dodatkiem Musztardy Czeskiej.
SKŁADNIKI:
- Makaron – 200 g
- Filet z kurczaka – 400 g
- Mozzarella – 150 g
- Cebula – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 1 szt.
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Zielona papryka – 1 szt.
- Pomidor – 1 szt.
- Olej – 2 łyżki
- Mosso Musztarda Czeska – 1 łyżka
- Śmietana 30% – 100 ml
- Słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
- Ostra papryka w proszku – ¼ łyżeczki
- Suszony tymianek – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać śmietanę z Musztardą Czeską Mosso. Odstawić.
Kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i krótko podsmażyć mięso. Odstawić.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić przez ok. 4 minuty.
Ugotowany makaron, podsmażonego kurczaka i warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, wlać śmietanę wymieszaną z Musztardą Czeską Mosso i wymieszać.
Naczynie żarooporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać pod przykryciem przez ok. 20 minut. Posypać serem mozzarella i zapiekać jeszcze 5 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze