Wytrawne churrosy na Tłusty Czwartek

wytrawne churrosy, mosso, sosy, tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to nie tylko pączki! Wytrawne churrosy to prawdziwa nowinka wśród karnawałowych przepisów – są chrupkie i gorące, a ich wyjątkowy smak wzbogacają aż trzy rodzaje sosów. Są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść!

Składniki

  • Woda – 250 ml
  • Masło – 50 g
  • Mąka pszenna – 170 g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Twardy ser – 30 g
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia

Sos czosnkowy:

Sos o smaku wasabi:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Sos sezamowy:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos o smaku wasabi:

    Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Sos sezamowy:

    Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Sos czosnkowy:

    Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. W garnku zagotować wodę z masłem oraz solą. Do wrzątku wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów i połączy się w jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia.

  3. Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonej masy wbić jajka i dodać ser. Wymieszać dokładnie i przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki.

  4. Na rozgrzany Olej Mazowiecki Mosso wyciskać ciasto i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posypać je startym serem i serwować z trzema rodzajami sosów: sosem o smaku wasabi, sosem sezamowym oraz sosem czosnkowym.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 10
kuchnia hiszpańska
Tłusty czwartek
smażenie
×