Udostępnij:
Tłusty Czwartek to nie tylko pączki! Wytrawne churrosy to prawdziwa nowinka wśród karnawałowych przepisów – są chrupkie i gorące, a ich wyjątkowy smak wzbogacają aż trzy rodzaje sosów. Są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść!
Składniki
- Woda – 250 ml
- Masło – 50 g
- Mąka pszenna – 170 g
- Jajka – 2 sztuki
- Twardy ser – 30 g
- Sól – ½ łyżeczki
- Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
Sos czosnkowy:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
Sos o smaku wasabi:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Sos sezamowy:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Sos o smaku wasabi:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos sezamowy:
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos czosnkowy:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W garnku zagotować wodę z masłem oraz solą. Do wrzątku wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów i połączy się w jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia.
Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonej masy wbić jajka i dodać ser. Wymieszać dokładnie i przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką gwiazdki.
Na rozgrzany Olej Mazowiecki Mosso wyciskać ciasto i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posypać je startym serem i serwować z trzema rodzajami sosów: sosem o smaku wasabi, sosem sezamowym oraz sosem czosnkowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze