Kurczak zapiekany z warzywami i sosem o smaku wasabi

Kurczak zapiekany z warzywami i sosem o smaku wasabi

Kurczak zapiekany z warzywami, wzbogacony pikantną nutą wasabi, to danie, którego musisz spróbować! Mięso i kolorowe warzywa doskonale komponują się z ostrzejszymi przyprawami – w efekcie powstaje potrawa o instensywnym smaku i aromacie, w sam raz na obiad!

Składniki

  • Piersi z kurczaka – 3 sztuki
  • Cukinia – ½ małej
  • Czerwona papryka – ½ małej
  • Żółta papryka – ½ dużej
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Mozzarella – 1 kulka
  • Ziemniaki – 4 średniej wielkości
  • Sól
  • Słodka papryka mielona – 1 łyżeczka
  • Granulowany czosnek – 1 łyżeczka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Pokroić warzywa: cukinię w talarki lub pół talarki, papryki w cienkie paski, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, przyprawić i polać 3 łyżkami Oleju Mazowieckiego Mosso. Wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie włożyć na około 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200°C, co jakiś czas sprawdzać, czy odpowiednio się przyrumieniły.

  3. W tym czasie przygotować kurczaka. Naciąć filety w poprzek, w każde zagłębienie włożyć pokrojone plastry cukinii, kawałek cebuli oraz papryki. Całość polać sosem o smaku wasabi i posypać wierzch startym serem mozzarella.

  4. Włożyć do piekarnika na blasze (nad ziemniaczkami) i piec przez 20 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu, gdy kurczak będzie upieczony, a ser na wierzchu lekko się przypiecze. Przed podaniem można polać dodatkową porcją sosu o smaku wasabi.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 45 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 65 minut
ilość porcji: 12-16
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×