25 min
4-5 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Sałatka warstwowa to doskonały pomysł na spotkanie w gronie rodziny lub znajomych – nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale się prezentuje. Połączenie szynki, brokuła, kukurydzy i suszonych pomidorów podkreśla wyrazisty sos musztardowo-miodowy. Spróbuj!
Składniki
- Brokuł – 1 sztuka
- Szynka – 500 g
- Kukurydza konserwowa – 1 puszka
- Suszone pomidory – 1 słoiczek
- Orzechy ziemne – ½ puszki
- sól, pieprz
Sos:
- Mosso Musztarda Sarepska – 5 łyżek
- Miód – 3 łyżki
- Ocet winny – 2 łyżki
- Mosso Sos do mięs pieczonych i grillowanych – 1 łyżka
- Sproszkowany czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na patelni podprażyć orzechy ziemne. Szynkę oraz suszone pomidory pokroić w kostkę. Odcedzić kukurydzę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Układać warstwowo składniki sałatki. Przed podaniem całość polać sosem i wymieszać sałatkę.
Skomentuj lub zobacz komentarze