Udka w boczku

Udka w boczku

Co można zrobić z udek kurczaka? Upiec je na grillu! Ten przepis podbije kubki smakowe twoich gości – grillowane udka w boczku. Nie wymaga ani dużo czasu, ani wielkich umiejętności.  Wystarczy pieprz, sól, zioła, boczek i sos sojowy oraz Mosso Musztarda Sarepska – do smaku!

Składniki

składniki:

  • Udka kurczaka – 6 sztuk
  • Mosso Musztarda Stołowa – 2 łyżki + do podania
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Ketchup – 2 łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Boczek surowy – 12 plastrów
  • Rozmaryn suszony – ½ łyżeczki
  • Pieprz – ¼ łyżeczki
  • Sos sojowy – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso osusz, przełóż do pojemnika. Połącz musztardę, sok z cytryny, ketchup, miód, roztarty w palcach rozmaryn, pieprz i sos sojowy. Powstałą marynatą nasmaruj
    kurczaka i odstaw do lodówki na całą noc.

     

  2. Wyjmij mięso godzinę przed planowanym grillowaniem. Każde udko zawiń ciasno w 2 plastry boczku i połóż na tacce do grillowania. Grilluj kilkanaście minut,
    co jakiś czas odwracając kurczaka na drugą stronę. Podawaj z dodatkiem Musztardy Stołowej Mosso.

Do tej potrawy pasują:

ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×