![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Tosty ze szparagami i jajkiem w koszulce](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/DSC1923-1250x712.jpg)
Genialne wiosenne śniadanie. Zrób tosty na pysznym pieczywie z dodatkiem gotowanych szparagów, jajka w koszulce no i oczywiście dodatkiem naszego Sosu Czosnkowego MOSSO. Pokochasz to połączenie!
Składniki
- Chleb pszenny na zakwasie – 4 kromki
- Świeże zielone szparagi – 250 g
- Ocet spirytusowy – 2 łyżki
- Jajko – 4 sztuki
- Sos Czosnkowy MOSSO – 8 łyżek
- Sól i pieprz – do smaku
- Olej – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzej olej, połóż chleb, zrumień z każdej strony. Ściągnij, przestudź.
Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Warzywo gotuj 3–5 minut, odcedź i przelej zimną wodą
Jajko wbij do małej miseczki. W garnku zagotuj 1 litr wody, dodaj ocet. Przy pomocy łyżki zrób wir, wlej ostrożnie jajko. Po 2,5 minuty wyciągnij je ostrożnie łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimna wodą.
Na talerzach ułóż grzanki. Chleb posmaruj Sosem Czosnkowym MOSSO, połóż szparagi, jajko w koszulce, oprósz solą i pieprzem, posyp bazylią. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze