Tosty ze szparagami i jajkiem w koszulce

Tosty ze szparagami i jajkiem w koszulce

Genialne wiosenne śniadanie. Zrób tosty na pysznym pieczywie z dodatkiem gotowanych szparagów, jajka w koszulce no i oczywiście dodatkiem naszego Sosu Czosnkowego MOSSO. Pokochasz to połączenie!

Składniki

  • Chleb pszenny na zakwasie – 4 kromki
  • Świeże zielone szparagi – 250 g
  • Ocet spirytusowy – 2 łyżki
  • Jajko – 4 sztuki
  • Sos Czosnkowy MOSSO – 8 łyżek
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Olej – do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzej olej, połóż chleb, zrumień z każdej strony. Ściągnij, przestudź.

  2. Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Warzywo gotuj 3–5 minut, odcedź i przelej zimną wodą

  3. Jajko wbij do małej miseczki. W garnku zagotuj 1 litr wody, dodaj ocet. Przy pomocy łyżki zrób wir, wlej ostrożnie jajko. Po 2,5 minuty wyciągnij je ostrożnie łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimna wodą.

  4. Na talerzach ułóż grzanki. Chleb posmaruj Sosem Czosnkowym MOSSO, połóż szparagi, jajko w koszulce, oprósz solą i pieprzem, posyp bazylią. Podawaj od razu po przygotowaniu.

ilość porcji: 2
kuchnia polska
Śniadanie
gotowanie
×