Udostępnij:
Jeżeli tarty kojarzą Ci się tylko z owocami lub kurczakiem, koniecznie sprawdź tę propozycję. Tarta rybna to nowa propozycja do Twojego menu. Możesz wykorzystać wędzoną makrelę lub inną ulubioną rybę. Dla podkreślenia smaku dodaj Chrzan Śmietankowy.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 160 g
- zimne masło – 120 g
- jajko – 3 szt.
- sól – 1 płaska łyżeczki
- wędzona makrela – 400 g
- pomidorki koktajlowe – 10 szt.
- śmietana 30% – 200 ml
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
- mąka pszenna – 1 łyżka
- suszony tymianek – 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto – składniki (mąkę, masło, jedno jajko i sól) zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować i przenieść je na wałku na formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciastem dokładnie wylepić całą formę, mocno dociskając brzegi. Spód podpiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.
Makrelę obrać z ości, rozdrobnić na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na połówki. Składniki ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać suszonym tymiankiem.
Śmietanę wymieszać z jajkami, jedną łyżką mąki pszennej i Chrzanem Śmietankowym Mosso. Doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczno- śmietanową wylać na tartę. Tartę piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.
Skomentuj lub zobacz komentarze