Tarta z rybą wędzoną i pomidorami

Tarta z rybą wędzoną i pomidorami

Jeżeli tarty kojarzą Ci się tylko z owocami lub kurczakiem, koniecznie sprawdź tę propozycję. Tarta rybna to nowa propozycja do Twojego menu. Możesz wykorzystać wędzoną makrelę lub inną ulubioną rybę. Dla podkreślenia smaku dodaj Chrzan Śmietankowy. 

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 160 g 
  • zimne masło – 120 g
  • jajko – 3 szt.
  • sól – 1 płaska łyżeczki
  • wędzona makrela – 400 g
  • pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • śmietana 30% – 200 ml
  • Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować ciasto – składniki (mąkę, masło, jedno jajko i sól) zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 

  2. Ciasto rozwałkować i przenieść je na wałku na formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciastem dokładnie wylepić całą formę, mocno dociskając brzegi. Spód podpiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.

  3. Makrelę obrać z ości, rozdrobnić na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na połówki. Składniki ułożyć na podpieczonym spodzie i posypać suszonym tymiankiem.

  4. Śmietanę wymieszać z jajkami, jedną łyżką mąki pszennej i Chrzanem Śmietankowym Mosso. Doprawić solą i pieprzem.

  5. Masę jajeczno- śmietanową wylać na tartę. Tartę piec przez  około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 6
×