Mus z wędzonego pstrąga

To wyjątkowy przepis dla osób, które szukają nie tylko nietypowych smaków, ale również niebanalnych sposobów podania. Mus z wędzonego pstrąga sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Jeżeli planujesz wystawny obiad lub kolację, mus z wędzonego pstrąga to must have!

SKŁADNIKI:

  • Pstrąg wędzony – 200 g
  • Mosso Majonez Lekki – 2 łyżki
  • Jajka – 2 szt.
  • Cytryna – 1 szt.
  • Mieszanka sałat – 400 g
  • Świeże zioła – oregano, tymianek lub bazylia
  • Marchew – ½ niedużej szt.
  • Cukinia
  • Szczypiorek
  • Maślana bułka lub rogalik
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pstrąga dokładnie oczyścić z ości i włożyć do pojemnika blendera. Następnie dodać ugotowane na twardo jajka i Majonez Lekki Mosso.

  2. Dodać jedną łyżkę soczystego miąższu cytryny. Dodać skórkę startą z całej cytryny przy pomocy tarki o drobnych oczkach lub specjalnego zestera (tylko żółta część!)

  3. Całość zmiksować na gładki mus.

  4. Na dużym talerzu ułożyć porcję sałaty i świeżych ziół.

  5. Dodać marchew i cukinię pokrojone w długie cienkie nitki. Można je wykonać przy pomocy specjalnej skrobaczki lub zwykłej obieraczki do warzyw, po wcześniejszym nacięciu warzyw wzdłuż.

  6. Następnie na sałatce ułożyć podpieczone na złoto grzanki z bułeczki maślanej. Na wierzchu, za pomocą dużej łyżki lub łyżki do lodów, ułożyć po dwie solidne porcje musu z pstrąga.

  7. Całość przyprawić solą, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na koniec oprószyć dodatkową porcją drobno startej skórki cytrynowej.

     

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 2
×