Tarta z burakami i serem kozim

Tarta z burakami i serem kozim

Jeżeli szukasz oryginalnego dania dla swoich gości, wypróbuj tartę z burakami i kozim serem. Ostry smak sera oraz słodkość buraków to propozycja z kuchni francuskiej. Warto wypróbować i zaprosić swoich gości do nowego świata smaków. 

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 160 g 
  • zimne masło – 120 g
  • jajko – 4 szt.
  • sól – 1 płaska łyżeczki
  • ugotowane lub upieczone buraki – 500 g
  • ser kozi – 150 g
  • śmietana 30% – 200 ml
  • Mosso Chrzan Śmietankowy
  • suszony rozmaryn – ½ łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować ciasto – składniki (mąkę, masło, jedno jajko i sól) zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 

  2. Ciasto rozwałkować i przenieść je na wałku na formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciastem dokładnie wylepić całą formę, mocno dociskając brzegi. Spód podpiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.

  3. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.

  4. Ser pokroić w kostkę a następnie dodać do niego śmietanę, Chrzan Śmietankowy Mosso i jajka. Całość wymieszać do połączenia składników i doprawić solą oraz pieprzem.

  5. Na wcześniej podpieczony spód wyłożyć buraki a następnie wlać masę jajeczno-serową. Tartę piec przez  około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 6
×