Świąteczny rostbef

Świąteczny rostbef

Wołowina to prawdziwie świąteczne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Nasza dzisiejsza propozycja to rostbef z patelni, a sekretem tego dania jest prawidłowo przeprowadzony proces smażenia.

Składniki

  • Rostbef – 300g (stek o grubości przynajmniej 4 cm, najlepiej z wołowiny dojrzewającej z ras mięsnych)
  • Gałązka tymianku i rozmarynu
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Olej – 1 łyżka
  • Mosso Sos Chrzanowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rostbef należy wyciągnąć z lodówki na 20 minut przed smażeniem.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej na dużym, ale nie największym, ogniu. Kiedy patelnia będzie mocno ciepła położyć na niej wołowinę, smażyć najpierw przez minutę z każdej strony, a następnie jeszcze raz każdą ze stron po 30 sekund.

     

  2. Zdjąć patelnię z ognia i wrzucić zimne masło, zioła oraz zgnieciony czosnek. Metalową łyżką polewać rostbef spienionym masłem przez minutę. Należy uważać żeby nie spalić masła!

     

  3. Zdjąć wołowinę z patelni na talerz i zostawić na 2 minuty, żeby odpoczęła. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem pokroić na cienkie plastry i podawać z Sosem Chrzanowym Mosso.

ilość porcji: 4
×