Udostępnij:
Wołowina to prawdziwie świąteczne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Nasza dzisiejsza propozycja to rostbef z patelni, a sekretem tego dania jest prawidłowo przeprowadzony proces smażenia.
Składniki
- Rostbef – 300g (stek o grubości przynajmniej 4 cm, najlepiej z wołowiny dojrzewającej z ras mięsnych)
- Gałązka tymianku i rozmarynu
- Czosnek – 2 ząbki
- Masło – 2 łyżki
- Sól, pieprz
- Olej – 1 łyżka
- Mosso Sos Chrzanowy
PRZYGOTOWANIE:
Rostbef należy wyciągnąć z lodówki na 20 minut przed smażeniem.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej na dużym, ale nie największym, ogniu. Kiedy patelnia będzie mocno ciepła położyć na niej wołowinę, smażyć najpierw przez minutę z każdej strony, a następnie jeszcze raz każdą ze stron po 30 sekund.
Zdjąć patelnię z ognia i wrzucić zimne masło, zioła oraz zgnieciony czosnek. Metalową łyżką polewać rostbef spienionym masłem przez minutę. Należy uważać żeby nie spalić masła!
Zdjąć wołowinę z patelni na talerz i zostawić na 2 minuty, żeby odpoczęła. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem pokroić na cienkie plastry i podawać z Sosem Chrzanowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze