Sałatka ziemniaczana z sosem bazyliowym

Sałatka ziemniaczana z sosem bazyliowym

Pożywna sałatka ziemniaczana poleca się na obiad! Dodatek suszonych pomidorów i kaparów tworzą niebanalną kompozycję, a całość podkręca pyszny sos bazyliowy. Spróbuj!

Składniki

  • Ziemniaki – 1,2 kg
  • Kiełki słonecznika – 1/2 szklanki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Suszone pomidory – 1 słoik
  • Kapary – 3 łyżki
  • Orzechy włoskie – 1/2 szklanki
  • Ser – 25 g

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – ⅓ szklanki
  • Limonka – 1 sztuka 
  • Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
  • Czosnek – 1 ząbek 
  • Syrop klonowy – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI ZIEMNIACZANEJ:

  1. Ziemniaki umyć dokładnie i ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawić do wystudzenia.

  2. Obrać ziemniaki ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić suszone pomidory w paski, a cebulę w piórka. Odsączyć kapary z zalewy. Pokroić ser na mniejsze kawałki.

  3. Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać.
    Liście bazyli posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie posiekanym orzechami włoskimi.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 30 minut minut
ilość porcji: 4-5
×