Udostępnij:
Pożywna sałatka ziemniaczana poleca się na obiad! Dodatek suszonych pomidorów i kaparów tworzą niebanalną kompozycję, a całość podkręca pyszny sos bazyliowy. Spróbuj!
Składniki
- Ziemniaki – 1,2 kg
- Kiełki słonecznika – 1/2 szklanki
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Suszone pomidory – 1 słoik
- Kapary – 3 łyżki
- Orzechy włoskie – 1/2 szklanki
- Ser – 25 g
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – ⅓ szklanki
- Limonka – 1 sztuka
- Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
- Czosnek – 1 ząbek
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI ZIEMNIACZANEJ:
Ziemniaki umyć dokładnie i ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawić do wystudzenia.
Obrać ziemniaki ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić suszone pomidory w paski, a cebulę w piórka. Odsączyć kapary z zalewy. Pokroić ser na mniejsze kawałki.
Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać.
Liście bazyli posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie posiekanym orzechami włoskimi.
Skomentuj lub zobacz komentarze