Sałatka na ciepło z kapusty i jabłka

Sałatka na ciepło z kapusty i jabłka

Kapusta z jabłkiem na ciepło to smaczny dodatek do dań obiadowych. Sprawdzi się nie tylko zimą, lecz również na wiosnę. Dobrze komponuje się z rybami, kaczką, a także czerwonym mięsem – spróbuj!

Składniki

  • Sałata czerwona – ½ główki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Jabłka – 2 sztuki
  • Suszona żurawina – 2 garści
  • Orzechy włoskie – 2/3 szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sałatę obrać z 1-2 zewnętrznych liści. Opłukać i poszatkować drobno.

  2. Na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie. Jabłka obrać, pokroić w cienkie słupki.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Na dużej głębokiej patelni lub garnku podsmażyć posiekany czosnek. Następnie dodać kapustę. Przyprawić solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem przez kilka minut aż kapusta zmięknie.

    Dodać jabłka oraz żurawinę. Gotować przez 2 minuty. Dodać sos. Podawać posypane orzechami.

Do tej potrawy pasuje

czas wykonania: 35 minut
ilość porcji: 4
×