Udostępnij:
Pełna smaku sałatka z wędzoną rybą i piklami to idealna propozycja na jesień. Dodatkowo to niezwykle proste w przygotowaniu danie z pikantną nutą w postaci sosu o smaku wasabi – spróbuj!
Składniki
- Wędzony halibut – 1 duży kawałek
- Jajka – 4 sztuki
- Roszponka – 1 szklanka
- Cebulka perłowa marynowana – ½ szklanki
- Ogórki konserwowe mini – 200 g
- Papryczki czereśniowe z serem – 150 g
- Kiełki rzodkiewki – ½ szklanki
- Pestki dyni – ½ szklanki
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, po ugotowaniu zalać zimną wodą. Mięso halibuta oddzielić od skóry i ości. Pokroić na mniejsze kawałki.
Pokroić na mniejsze kawałki papryczki, cebulki oraz ogórki. Pestki podprażyć na suchej patelni. Jajka obrać i przekroić na połówki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce połączyć składniki sałatki wraz z sosem. Wierzch posypać pestkami dyni oraz kiełkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze