Udostępnij:
Sałatka z pieczonym kalafiorem, jajkiem, dużą ilością warzyw i pysznym Majonezem Lekkim MOSSO, który jest idealnym sosem do każdej sałatki! To idealna propozycja na prosty lunch, kolację lub do lunch boxa.
Składniki
- Kalafior – 400 g
- Olej – 1 łyżka
- Curry w proszku – 1 czubata łyżeczka
- Majonez Lekki MOSSO – 50 g
- Jogurt naturalny – 50 g
- Suszone oregano – ¼ łyżeczki
- Ugotowane jajko – 2 sztuki
- Pomidor – 1 sztuka
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Miks sałat – 100 g
- Oliwki – 3 łyżki
- Nasiona granatu – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
- 1 gałązka bazylii
- Czarnuszka – ½ łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior podziel na małe różyczki, polej olejem, posyp curry, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra–dół). Piecz przez 25 minut lub dłużej, aż kalafior będzie miękki. Odstaw do przestygnięcia.
Majonez Lekki MOSSO wymieszaj z jogurtem i suszonym oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidor pokrój w sporą kostkę, cebulę w piórka, jajka w ćwiartki.
Na półmisku ułóż sałatę, dodaj kalafior, jajko, pokrojone warzywa, oliwki, granat. Całość polej dressingiem majonezowym, posyp bazylią i czarnuszką.
Skomentuj lub zobacz komentarze