Udostępnij:
Powoli zaczynamy gościć na swoich talerzach ciepłe i aromatyczne smaki jesieni. Sałatka z pieczonym kalafiorem, doprawiona orientalną przyprawą gram masala, kurkumą i papryką doskonale łączy się z sosem musztardowo-miodowym. Całość wzbogaca czarna soczewica, świeży ogórek i orzechy pekan – spróbuj!
Składniki
- Kalafior – 1 główka
- Suszona słodka papryka – 1 łyżeczka
- Garam masala – 1 łyżeczka
- Kurkuma – ½ łyżeczki
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżeczki
- Daktyle – 4-5
- Czarna soczewica – 1 szklanka
- Ogórek – 1 duży
- Pietruszka – 1 pęczek
- Orzechy pekan – ½ szklanki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – 150 ml
- Mosso Musztarda Stołowa – 50 ml
- Miód – 40 ml
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Przyprawić kurkumą, papryką, garam masalą oraz solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornej formy i polać Olejem Mazowieckim Mosso.
Piec kalafiora w temperaturze 190°C przez około 25-30 minut. Ugotować soczewicę w osolonej wodzie. Z daktyli wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka przekroić na pół i pokroić w półtalarki.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Posiekać pietruszkę oraz orzechy. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Dodać sos.
Skomentuj lub zobacz komentarze