Sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Co zrobić, gdy nie masz czasu na gotowanie lub zaskoczyli Cię niespodziewani goście? Kuskus z dodatkami w postaci tuńczyka i pomidorów uratuje sytuację, a wyrazistości daniu nada sos o smaku wasabi.

Składniki

  • Kasza kuskus – 1 szklanka
  • Tuńczyk – 2 puszki
  • Małe pomidorki (np. koktajlowych) – 2 szklanki
  • Kapary – 2 łyżki
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Natka pietruszki – 1 garść

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem aż wchłonie wodę. W tym czasie pokroić pomidory na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki).

  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Odsączyć tuńczyka z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać tuńczyka z kaparami oraz pomidorkami, dodać sos i wymieszać.

  4. Na talerz nakładać gotową kaszę kuskus oraz wymieszane z sosem dodatki. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki oraz skropione sokiem z cytryny.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: - minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
×