Udostępnij:
Sałatka owocowa z figami, serem pleśniowym i orzechami to idealne połączenie smaków pod koniec lata. Wykorzystaj w pełni sezonowe owoce i ciesz się ich wyjątkowym smakiem! Całość skąpana w pysznym sosie sezamowym – spróbuj!
Składniki
- Ser pleśniowy – 100 g
- Truskawki – 150 g
- Maliny – 100 g
- Borówki – 100 g
- Figi – 2-3 sztuki
- Szpinak – 2 szklanki
- Kiełki słonecznika – 1 garść
- Orzechy włoskie – 1/3 szklanki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Owoce umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę ser pleśniowy. Figi przekroić na ćwiartki.
Odciąć szypułki z truskawek i pokroić owoce w plastry. Orzechy podprażyć na suchej patelni i pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszać składniki wraz z sosem sezamowym, wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz kiełkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze