Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Sałatka z jajkiem i brokułem

Sałatka z jajkiem i brokułem

Sałatka z brokułem i jajkiem to znany przepis, jednak zazwyczaj jest serwowana z sosem czosnkowym. Tym razem warto zastąpić go pysznym dressingiem miodowo-musztardowym, dzięki któremu na nowo odkryjecie smak tej sałatki. Całość będzie przyjemnie chrupiąca dzięki wcześniej przygotowanym grzankom.

Składniki

  • Jajka – 5
  • Brokuł – 1
  • Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
  • Sałata strzępiasta – 2 szklanki
  • Kiełki brokułu – garść
  • Grzanki – 1 szklanka
  • sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo (8 -9 minut gotowania). Po ugotowaniu zanurzyć je w zimnej wodzie.

  2. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować, aż będzie miękki. Gdy jajka ostygną obrać je i przekroić na pół.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Podawać posypane grzankami.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 35 minut minut
ilość porcji: 4
×