Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami

Sałatka makaronowa ma tę zaletę, że można zjeść ją na zarówno na ciepło jako obiad, jak i na zimno w formie przekąski czy lunchu. Z pewnością warto spróbować jej prosto z patelni, gdy cukinia i szparagi są świeżo przesmażone – smakuje wyśmienicie! Wiosenne warzywa w połączeniu z lekkim sosem bazyliowym to doskonała kombinacja smaków.

Składniki

  • Szparagi – 1 pęczek
  • Makaron typu świderki – 200 g
  • Cukinia – 1
  • Cebula – 1
  • Groszek cukrowy – 1 szklanka
  • Ser feta – 125 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku

Sos:

  • Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
  • Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Musztarda Karmazyna – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka 
  • Sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
    Warzywa umyć. Cukinię pokroić w półtalarki, a cebulę w piórka.
    Odciąć zdrewniałe końce szparagów, pociąć je na kawałki długości 3-4 cm.

  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i podsmażyć warzywa doprawione solą i pieprzem przez 2 minuty. Wsypać posiekany drobno groszek cukrowy oraz szparagi i smażyć przez kolejną minutę.

  3. Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.

  4. Do warzyw dodać makaron i wymieszać. Polać sałatkę sosem i posypać pokrojonym drobno serem feta.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 30 minut minut
ilość porcji: 4
×