Udostępnij:
Sałatka z brokułem i jajkiem to znany przepis, jednak zazwyczaj jest serwowana z sosem czosnkowym. Tym razem warto zastąpić go pysznym dressingiem miodowo-musztardowym, dzięki któremu na nowo odkryjecie smak tej sałatki. Całość będzie przyjemnie chrupiąca dzięki wcześniej przygotowanym grzankom.
Składniki
- Jajka – 5
- Brokuł – 1
- Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
- Sałata strzępiasta – 2 szklanki
- Kiełki brokułu – garść
- Grzanki – 1 szklanka
- sól, pieprz
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – 150 ml
- Mosso Musztarda Stołowa – 50 ml
- Miód – 40 ml
- Czosnek – 1 ząbek
- Soku z cytryny – 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo (8 -9 minut gotowania). Po ugotowaniu zanurzyć je w zimnej wodzie.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować, aż będzie miękki. Gdy jajka ostygną obrać je i przekroić na pół.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Podawać posypane grzankami.
Skomentuj lub zobacz komentarze