Udostępnij:
Soczysty kurczak w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, który doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami. Brzmi jak pomysł na sałatkę idealną!
Składniki
- Piersi z kurczaka – 2 duże
- Mąka pszenna lub ryżowa – 3 łyżki
- Płatki kukurydziane – 1 szklanka
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz do smaku
- Jajka – 2 sztuki
- Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
- Pomidory cherry – 1 szklanka
- Migdały w płatkach – ½ szklanki
- Mix sałat – 250 g
- Awokado – 1 sztuka
- Oliwki czarne – ½ szklanki
- Posiekany szczypiorek – 1 garść
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso przekroić w poprzek (na pół lub mniejsze kawałki), posypać solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Płatki kukurydziane zmielić na drobno. Jajka roztrzepać wraz ze szczyptą soli.
Mięso obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w zmielonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso, smażyć na złoty kolor z obu stron. Pomidory przekroić na pół. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i pokroić.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Oliwki pokroić w talarki. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Wymieszać składniki wraz z sosem, ułożyć pokrojone kawałki mięsa. Wierzch posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Skomentuj lub zobacz komentarze