Sałatka z chrupiącym kurczakiem

Sałatka z chrupiącym kurczakiem

Soczysty kurczak w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, który doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami. Brzmi jak pomysł na sałatkę idealną!

Składniki

  • Piersi z kurczaka – 2 duże
  • Mąka pszenna lub ryżowa – 3 łyżki
  • Płatki kukurydziane – 1 szklanka
  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
  • Pomidory cherry – 1 szklanka
  • Migdały w płatkach – ½ szklanki
  • Mix sałat – 250 g
  • Awokado – 1 sztuka
  • Oliwki czarne – ½ szklanki
  • Posiekany szczypiorek – 1 garść

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso przekroić w poprzek (na pół lub mniejsze kawałki), posypać solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Płatki kukurydziane zmielić na drobno. Jajka roztrzepać wraz ze szczyptą soli.

  2. Mięso obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w zmielonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso, smażyć na złoty kolor z obu stron. Pomidory przekroić na pół. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i pokroić.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  4. Oliwki pokroić w talarki. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Wymieszać składniki wraz z sosem, ułożyć pokrojone kawałki mięsa. Wierzch posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 12 minut
czas wykonania: 8 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Sałatka
smażenie
×