Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Pyszna, znana i lubiana sałatka nicejska to przepis na imprezę lub jako dodatek do grillowanych dań. Pełna w wartości odżywcze sałatka na bazie tuńczyka, oliwek i jajek, doprawiona anchois, czerwoną cebulą oraz Musztardą Sarepską sprawiają, że danie znika szybko ze stołu.

SKŁADNIKI:

  • Sałata lodowa – ½ szt.
  • Pomidory koktajlowe – 200 g
  • Tuńczyk w sosie własnym – 170 g
  • Czarne oliwki – 100 g
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Jajka – 3 szt.
  • Filety anchois – 4 szt.
  • Sól i grubo zmielony pieprz
  • Olej – ¼ szklanki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotować na półtwardo (ok. 6-7 minut). Opłukać je w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

  3. Liście sałaty umyć, odsączyć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku. Jeśli liście są duże porwać na mniejsze kawałki i włożyć do miski lub ułożyć na talerzu.

  4. Na zieloną warstwę z sałaty wyłożyć przygotowane jajka, pomidory i cebulę. Dodać oliwki, filety anchois i odsączonego z zalewy tuńczyka.

  5. Przygotować dressing. Do miseczki dodać olej, sok z cytryny, Musztardę Sarepską Mosso i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszać np. przy pomocy trzepaczki.

  6. Sałatkę polać dressingiem i oprószyć solą oraz grubo zmielonym pieprzem.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×