Udostępnij:
Pyszna, znana i lubiana sałatka nicejska to przepis na imprezę lub jako dodatek do grillowanych dań. Pełna w wartości odżywcze sałatka na bazie tuńczyka, oliwek i jajek, doprawiona anchois, czerwoną cebulą oraz Musztardą Sarepską sprawiają, że danie znika szybko ze stołu.
SKŁADNIKI:
- Sałata lodowa – ½ szt.
- Pomidory koktajlowe – 200 g
- Tuńczyk w sosie własnym – 170 g
- Czarne oliwki – 100 g
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Jajka – 3 szt.
- Filety anchois – 4 szt.
- Sól i grubo zmielony pieprz
- Olej – ¼ szklanki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na półtwardo (ok. 6-7 minut). Opłukać je w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
Liście sałaty umyć, odsączyć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku. Jeśli liście są duże porwać na mniejsze kawałki i włożyć do miski lub ułożyć na talerzu.
Na zieloną warstwę z sałaty wyłożyć przygotowane jajka, pomidory i cebulę. Dodać oliwki, filety anchois i odsączonego z zalewy tuńczyka.
Przygotować dressing. Do miseczki dodać olej, sok z cytryny, Musztardę Sarepską Mosso i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszać np. przy pomocy trzepaczki.
Sałatkę polać dressingiem i oprószyć solą oraz grubo zmielonym pieprzem.
Skomentuj lub zobacz komentarze