
Udostępnij:

Impreza ze znajomymi? Grill? Mecz w większym gronie? Co łączy te okazje? Konieczność przygotowania wyjątkowych przekąsek! A takie właśnie są frytki warzywne: z buraków, ziemniaków i dyni. Całość zwieńcz najsmaczniejszym Sosem Czosnkowym oraz oczywiście ziołami i przyprawami!
SKŁADNIKI:
- dynia hokkaido – ½ szt.
- ziemniak – 1 szt.
- burak – 1 szt.
- Mosso Olej Mazowiecki – 4-5 łyżek
- mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
- ostra mielona papryka – 1/2 łyżeczki
- imbir – 1/2 łyżeczki
- suszony rozmaryn – 1/2 łyżeczki
- Mosso Sos Czosnkowy – 3 łyżki
- sól, świeżo mielony pieprz
- gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Warzywa obrać, umyć, pokroić w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm i umieścić w dużej misce.
Warzywa oprószyć solą, pieprzem, papryką, imbirem i rozmarynem. Następnie skropić Olejem Mazowieckim Mosso i dokładnie wymieszać.
Frytki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodać gałązki świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-40 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie.
Pieczone warzywa serwować z gałązkami świeżych ziół i Sosem Czosnkowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze