Kolorowe frytki z warzyw

Kolorowe frytki z warzyw

Impreza ze znajomymi? Grill? Mecz w większym gronie? Co łączy te okazje? Konieczność przygotowania wyjątkowych przekąsek! A takie właśnie są frytki warzywne: z buraków, ziemniaków i dyni. Całość zwieńcz najsmaczniejszym Sosem Czosnkowym oraz oczywiście ziołami i przyprawami!

SKŁADNIKI:

  • Dynia hokkaido – ½ szt.
  • Ziemniak – 1 szt.
  • Burak – 1 szt.
  • Olej – 4-5 łyżek
  • Mielona słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Ostra mielona papryka – 1/2 łyżeczki
  • Imbir – 1/2 łyżeczki
  • Suszony rozmaryn – 1/2 łyżeczki
  • Mosso Sos Czosnkowy – 3 łyżki
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • Gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.

  2. Warzywa obrać, umyć, pokroić w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm i umieścić w dużej misce.

  3. Warzywa oprószyć solą, pieprzem, papryką, imbirem i rozmarynem. Następnie skropić olejem i dokładnie wymieszać.

  4. Frytki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodać gałązki świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu.

  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-40 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie.

  6. Pieczone warzywa serwować z gałązkami świeżych ziół i Sosem Czosnkowym Mosso.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 50 minut
ilość porcji: 4
×