Udostępnij:
Kapusta z jabłkiem na ciepło to smaczny dodatek do dań obiadowych. Sprawdzi się nie tylko zimą, lecz również na wiosnę. Dobrze komponuje się z rybami, kaczką, a także czerwonym mięsem – spróbuj!
Składniki
- Sałata czerwona – ½ główki
- Czosnek – 2 ząbki
- Jabłka – 2 sztuki
- Suszona żurawina – 2 garści
- Orzechy włoskie – 2/3 szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – 150 ml
- Mosso Musztarda Stołowa – 50 ml
- Miód – 40 ml
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę obrać z 1-2 zewnętrznych liści. Opłukać i poszatkować drobno.
Na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie. Jabłka obrać, pokroić w cienkie słupki.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dużej głębokiej patelni lub garnku podsmażyć posiekany czosnek. Następnie dodać kapustę. Przyprawić solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem przez kilka minut aż kapusta zmięknie.
Dodać jabłka oraz żurawinę. Gotować przez 2 minuty. Dodać sos. Podawać posypane orzechami.
Skomentuj lub zobacz komentarze