Sałatka z marchewki i fasolki

Sałatka z marchewki i fasolki

Marchew, fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe w towarzystwie chrupiących migdałów oraz pistacji to połączenie doskonałe! Idealnym dopełnieniem tego dania jest aromatyczny sos jogurtowo-majonezowy. Musisz tego spróbować!

Składniki

  • Marchew – 5 sztuk
  • Fasolka szparagowa – 350 g
  • Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
  • Migdały – 1 garść
  • Pistacje – 2 garści
  • Świeża natka pietruszki – 1 garść
  • Świeża mięta – 1 garść
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewkę obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. W garnku z osoloną wodą gotować marchewkę oraz fasolkę przez około 5-10 minut. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą.

  2. Pistacje obrać ze skorupek. Pomidorki przekroić na połówki. Migdały, miętę i pietruszkę posiekać.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać składniki sałatki wraz z orzechami i ziołami. Dodać sos. Podawać od razu po przygotowaniu.

Do tej potrawy pasuje

czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 5
Sałatka
gotowanie
×