Udostępnij:
Coś specjalnie dla miłośników owoców morza: krewetki z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami. Lekki sos bazyliowy wzbogaci smak potrawy i sprawi, że we własnej kuchni poczujesz się jak we włoskiej restauracji!
Składniki
- Makaron penne – 400 g
- Krewetki – 300 g
- Cukinia – 1 mała
- Masło – 2 łyżki
- Suszone pomidory – ½ szklanki
- Żółta papryka – 1
- Cebula – 1
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Parmezan – 100 g
- sól, pieprz
- Świeża bazylia – garść
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
- Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Musztarda Karmazyna – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę pokroić w cienkie paski o długości 3-4 cm. Cukinię pokroić w półtalarki. Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na 1 łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na 2 łyżkach masła podsmażyć krewetki, doprawić solą i pieprzem. Dodać cukinię oraz paprykę i smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.
Zdjąć z ognia i dodać ugotowany makaron, krewetki, pomidory suszone oraz sos. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę podawać posypaną świeżą bazylią i startym parmezanem.
Skomentuj lub zobacz komentarze