Udostępnij:
Sałatka jajeczna w oryginalnym wydaniu – w koszyczku z delikatnego, chrupiącego ciasta filo. To świetny pomysł nie tylko na święta, lecz także różnego rodzaju imprezy i spotkania. Tradycyjna sałatka w nowoczesnej odsłonie – musisz tego spróbować!
Składniki
- Ciasto filo – 1 opakowanie
- Masło – 1 łyżka
- Jajka – 4 sztuki
- Szynka wieprzowa parzona – 150 g
- Kukurydza – 1 mała puszka
- Szczypior – 2 pęczki
- Sól, pieprz do smaku
- Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
- Papryka konserwowa czerwona
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozłożyć na desce do krojenia i wyciąć 16 kwadratów o boku około 13-14 cm. Każdy kwadrat posmarować masłem i złożyć po cztery kwadraty jeden na drugim tak, żeby rogi się mijały. Tak przygotowane ciasto nałożyć na 4 kubki do kawy lub filiżanki obrócone do góry dnem i lekko docisnąć je do ścianek. Zapiec w piekarniku w 180°C aż się ładnie zarumienią. Po wystudzeniu zdjąć gotowe miseczki.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, posiekany szczypiorek i odcedzoną kukurydzę. Doprawić do smaku sola, pieprzem dodać Majonez Napoleoński Mosso i wymieszać.
Tak przygotowaną sałatką wypełnić wcześniej przygotowane miseczki z ciasta filo i posypać papryką konserwową pokrojoną w drobną kostkę.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Super potrawy wielkanocne zapraszam!!!!!!
Super potrawy wielkanocne zapraszam!!!!!!