Wiosenna zupa z białych warzyw z chrzanem

Wiosenna zupa z białych warzyw z chrzanem

Chrzanowa zupa z białych warzyw to idealna potrawa do wiosennego menu. Delikatne warzywa wzbogacone aromatycznymi ziołami i ostrą nutą chrzanu to doskonała kompozycja smaków, która sprawdzi się także na wielkanocnym stole.

Składniki

  • pietruszka – 2 średnie sztuki
  • seler – ¼ średniej sztuki
  • kalafior– ¼ średniej sztuki
  • woda – ok. 700 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • sos sojowy jasny – 1 łyżeczka
  • słodka śmietanka 18% – 100 ml
  • kwaśna śmietanka 18% – 100 ml
  • mąka pszenna – 1 płaska łyżeczka
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • koperek – 1 pęczek
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • masło – 1 płaska łyżka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pietruszkę i seler obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać podzielonego na różyczki kalafiora.

    Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy i wlać do zupy. Dodać Chrzan Delikatesowy, sos sojowy, doprawić do smaku i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek, natkę pietruszki, szczypiorek i masło. Zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 5
×