Ryż smażony z jajkiem i warzywami

ryż z jajkiem i warzywami smażony przepis

Co przygotować po męczącym dniu na kolację? Nasza propozycja ryżu z jajkiem i warzywami ma same zalety. Jest prosta, szybka, na ciepło, a do jej przyrządzenia wystarczą podstawowe produkty, które znajdziesz w swojej lodówce. Przekonaj się sam!

SKŁADNIKI:

  • ryż – 200 g
  • por – 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1 szt.
  • korzeń imbiru – ok. 4 cm
  • papryczka chili – 1 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • Mosso Ketchup Premium Pikantny – 2 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstawić.

  2. W mniejszym naczyniu rozbić jajka, roztrzepać widelcem. Wymieszać z sosem sojowym.

  3. Na patelni lub w woku rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i starty korzeń imbiru. Podsmażać przez 1-2 minuty.

  4. Dodać pora pokrojonego w plasterki, posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć.

  5. Po 3 minutach wrzucić ryż i smażyć do czasu aż będzie gorący. Wlać jajka i energicznie mieszając doprowadzić do ich ścięcia tak, aby oblepił ryż.

  6. Ryż podawać polany Ketchupem Pikantnym Mosso i posypany posiekanym szczypiorkiem.

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×