Ryż smażony z jajkiem i warzywami

ryż z jajkiem i warzywami smażony przepis

Co przygotować po męczącym dniu na kolację? Nasza propozycja ryżu z jajkiem i warzywami ma same zalety. Jest prosta, szybka, na ciepło, a do jej przyrządzenia wystarczą podstawowe produkty, które znajdziesz w swojej lodówce. Przekonaj się sam!

SKŁADNIKI:

  • Ryż – 200 g
  • Por – 1 szt.
  • Czerwona papryka – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebula – 1 szt.
  • Korzeń imbiru – ok. 4 cm
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Jajka – 2 szt.
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Ketchup pikantny – 2 łyżki
  • Olej – 2 łyżki
  • Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstawić.

  2. W mniejszym naczyniu rozbić jajka, roztrzepać widelcem. Wymieszać z sosem sojowym.

  3. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i starty korzeń imbiru. Podsmażać przez 1-2 minuty.

  4. Dodać pora pokrojonego w plasterki, posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć.

  5. Po 3 minutach wrzucić ryż i smażyć do czasu aż będzie gorący. Wlać jajka i energicznie mieszając doprowadzić do ich ścięcia tak, aby oblepił ryż.

  6. Ryż podawać polany ketchupem pikantnym i posypany posiekanym szczypiorkiem.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×