Udostępnij:
Co przygotować po męczącym dniu na kolację? Nasza propozycja ryżu z jajkiem i warzywami ma same zalety. Jest prosta, szybka, na ciepło, a do jej przyrządzenia wystarczą podstawowe produkty, które znajdziesz w swojej lodówce. Przekonaj się sam!
SKŁADNIKI:
- Ryż – 200 g
- Por – 1 szt.
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Cebula – 1 szt.
- Korzeń imbiru – ok. 4 cm
- Papryczka chili – 1 szt.
- Jajka – 2 szt.
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Ketchup pikantny – 2 łyżki
- Olej – 2 łyżki
- Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstawić.
W mniejszym naczyniu rozbić jajka, roztrzepać widelcem. Wymieszać z sosem sojowym.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i starty korzeń imbiru. Podsmażać przez 1-2 minuty.
Dodać pora pokrojonego w plasterki, posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć.
Po 3 minutach wrzucić ryż i smażyć do czasu aż będzie gorący. Wlać jajka i energicznie mieszając doprowadzić do ich ścięcia tak, aby oblepił ryż.
Ryż podawać polany ketchupem pikantnym i posypany posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze