Udostępnij:
Ryba po grecku to pyszne i ciekawe danie. Warto urozmaicić wigilijny stół i obok tradycyjnego karpia zaserwować również ten warzywno-rybny specjał. Domownicy z pewnością będą zachwyceni!
Składniki
- Filet z dorsza – 1 kg
- Mąka pszenna – 4 łyżki
- Olej – do smażenia
- Marchew – 5 sztuk
- Korzeń pietruszki – 2 sztuki
- Cebula – 3 sztuki
- Korzeń selera – ½ sztuki
- Woda – 250 ml
- Koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
- Ziarno ziela angielskiego – 2 sztuki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 2-3 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na 3 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte warzywa i podsmażać przez kilka minut. Następnie wlać wodę oraz przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe) i gotować przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz Chrzan Delikatesowy Mosso, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do formy wyłożyć połowę warzyw, następnie warstwę usmażonej ryby, na wierzch pozostałe warzywa. Przykryć i włożyć do lodówki, aby smaki się połączyły. Podawać na zimno lub odgrzane w piekarniku.
Skomentuj lub zobacz komentarze