Polskie pesto z natki pietruszki

Polskie pesto z natki pietruszki

Pesto to oryginalny zielony sos pochodzący z Włoch. W naszym krajowym wydaniu pesto przygotujemy z natki pietruszki, której u nas nigdy nie brakuje. Koniecznie dodaj do niego orzechy laskowe oraz odrobinę twardego sera (np. gouda, parmezan). Polskie pesto wykorzystasz do makaronów czy risotto. 

SKŁADNIKI:

  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • orzechy laskowe ¼ szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – ¼ szklanki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • twardy ser – 20 g
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. W pojemniku blendera umieścić orzechy, ser i ząbek czosnku. Zmiksować.

  2. Następnie dodać pietruszkę, Olej Mazowiecki Mosso, sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku. Całość zmiksować dokładnie do uzyskania konsystencji pasty.

  3. Podawać na kromkach pieczywa.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 15 minut
ilość porcji: 4
×