Udostępnij:
Jeden z najdelikatniejszych pomysłów na obiad. Jeżeli rzadko masz okazję jeść wieprzowinę, ta propozycja sprawi, że będziesz myślał o niej częściej. Przepis idealny również dla amatorów chrzanu, ponieważ tego składnika nie żałowaliśmy. Wybraliśmy Chrzan Delikatesowy od Mosso.
SKŁADNIKI:
- Polędwica wieprzowa – 500 g
- Woda – 250 ml
- Suszony tymianek – ½ łyżeczki
- Suszony rozmaryn – ½ łyżeczki
- Ziele angielskie – 3 szt.
- Liść laurowy – 1 szt.
- Olej – 2 łyżki
- Śmietana 30% – 200 ml
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
- Gałązki świeżego rozmarynu do podania
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę pokroić na plastry. Posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
Wlać wodę, dodać ziele angielskie i listki laurowe, posypać tymiankiem i rozmarynem. Dusić przez ok. 15 minut.
Wlać śmietanę i dodać Chrzan Delikatesowy Mosso, dokładnie wymieszać. Zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Podawać z gałązkami świeżych ziół, np. rozmarynu.
Skomentuj lub zobacz komentarze