Udostępnij:
Świąteczny piernik z majonezem, przekładany powidłami śliwkowymi. Do klasycznego przepisu dodajemy Majonez Napoleoński Mosso, dzięki czemu ciasto stanie się miękkie i wilgotne. Aromat korzennych przypraw pozwoli naprawdę poczuć święta!
Składniki
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Jajka – 3 szt.
- Masło – 200 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Powidła (np. śliwkowe) – 2 łyżki
- Miód – 3 łyżki
- Cukier – 1 szklanka
- Kakao – 2 łyżki
- Przyprawa korzenna – 2 łyżki
Masa do przełożenia:
- Powidła śliwkowe – 1 szklanka
- Galaretka wiśniowa – 1 szt.
Polewa:
- Gorzka czekolada – 100 g
- Masło – 50 g
PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej rozpuścić 200 g masła wraz z miodem i kakao. Następnie dodać powidła oraz przyprawę korzenną. Zdjąć z kuchenki, aby lekko przestygło.
W misce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej mąkę, masę miodową, rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz Majonez Napoleońskiego Mosso.
Wymieszać i przelać do formy keksowej (25×12 cm), wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 170°C przez około 55 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy wystygnie, ściąć wierzch i przekroić ciasto na pół.
W tym czasie przygotować powidła, podgrzać je w rondelku i dodać do nich galaretkę, a następnie dokładnie wymieszać. Gdy powidła lekko przestygną i zaczną gęstnieć, przełożyć nimi piernik.
Wstawić do lodówki na koło 30 minut. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę oraz masło. Pokryć ciasto polewą i wstawić do schłodzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Jajka
Jajka