Świąteczny piernik

piernik z majonezem

Świąteczny piernik z majonezem, przekładany powidłami śliwkowymi. Do klasycznego przepisu dodajemy Majonez Napoleoński Mosso, dzięki czemu ciasto stanie się miękkie i wilgotne. Aromat korzennych przypraw pozwoli naprawdę poczuć święta!

Składniki

  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Jajka – 3 szt.
  • Masło – 200 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Powidła (np. śliwkowe) – 2 łyżki
  • Miód – 3 łyżki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Kakao – 2 łyżki
  • Przyprawa korzenna – 2 łyżki

Masa do przełożenia:

  • Powidła śliwkowe – 1 szklanka
  • Galaretka wiśniowa – 1 szt.

Polewa:

  • Gorzka czekolada – 100 g
  • Masło – 50 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić 200 g masła wraz z miodem i kakao. Następnie dodać powidła oraz przyprawę korzenną. Zdjąć z kuchenki, aby lekko przestygło.

  2. W misce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej mąkę, masę miodową, rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz Majonez Napoleońskiego Mosso.

  3. Wymieszać i przelać do formy keksowej (25×12 cm), wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 170°C przez około 55 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy wystygnie, ściąć wierzch i przekroić ciasto na pół.

  4. W tym czasie przygotować powidła, podgrzać je w rondelku i dodać do nich galaretkę, a następnie dokładnie wymieszać. Gdy powidła lekko przestygną i zaczną gęstnieć, przełożyć nimi piernik.

  5. Wstawić do lodówki na koło 30 minut. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę oraz masło. Pokryć ciasto polewą i wstawić do schłodzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 10
×