Udostępnij:
Pieczona szynka to wielkanocny klasyk. Doskonale komponuje się z intensywnym smakiem chrzanu, tworząc pyszne, świąteczne danie. Spróbuj!
Składniki
- Szynka wieprzowa – 1,5 kg
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- Czerwona papryka – 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Olej – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać obficie solą i pieprzem. Chrzan Delikatesowy Mosso wymieszać z papryką i olejem. Natrzeć marynatą mięso i owinąć szczelnie folią, wstawić do lodówki najlepiej na cały dzień.
Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia, włożyć do formy żaroodpornej i piec przez 25 minut w 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę na 160°C i piec przez 45 minut.
Kolejno rozciąć worek, położyć kawałek masła i podpiekać mięso przez 15 minut, w temperaturze zwiększonej do 190°C. Po upieczeniu wyjąć i owinąć folią aluminiową, pozostawić do wystygnięcia. Podawać z dodatkiem Chrzanu Delikatesowego Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Bardzo podobny robiłam, ale ten wyglada na super. Dziękuję
Bardzo podobny robiłam, ale ten wyglada na super. Dziękuję