Udostępnij:
To danie, które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwować je można z ziemniakami, jako tradycyjny obiad, a także położyć na kanapkę lub zjeść samodzielnie. Możliwości jest wiele – wypróbuj je wszystkie i przygotuj wielkanocną pieczeń z sosem czosnkowym.
Składniki
- Biała kiełbasa surowa – 1 kg
- Jajko surowe – 1 szt.
- Bułka tarta – 4 łyżki
- Woda – 100 ml
- Jajka ugotowane na twardo – 4 szt.
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Bułka tarta do wysypania blaszki – 2 łyżki
- Mosso Sos Czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
Białą kiełbasę pozbawić osłonek. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, wodę i dokładnie wyrobić dłonią. Blaszkę keksówkę wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Połowę masy mięsnej wyłożyć do blaszki, na środek wyłożyć obrane, ugotowane jajka i przykryć pozostałą masą mięsną. Dokładnie, ale delikatnie uklepać, posmarować olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut.
Podawać z Sosem Czosnkowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze