Zupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa z jajkiem

Wielkanocna zupa chrzanowa w niektórych regionach Polski nazywana jest sodrą. Ma bardzo intensywny chrzanowy smak, a aromatu dodają jej zioła oraz jajko i biała kiełbasa – świąteczne przysmaki. Spróbuj przygotować ją we własnej kuchni!

Składniki

  • Kości wędzone od schabu – ½ kg
  • Marchew – 1 średnia szt.
  • Seler – 1/4 średniej szt.
  • Woda – 2 l
  • Liść laurowy – 3 szt.
  • Ziele angielskie – 5-6 ziarnek
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 200 ml – 2 słoiczki
  • Śmietana kwaśna 18% – 300 ml
  • Mąka – 2 łyżki
  • Sól, pieprz, cukier, majeranek do smaku
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Biała kiełbasa surowa – ½ kg
  • Jajka ugotowane na twardo – 3 szt.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać Chrzan Delikatesowy Mosso i śmietanę połączoną z mąką.

  2. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.

     

  3. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Można również dodać mięso z obranych kości wędzonych.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 6
×