„Oszukane” caldo verde

„Oszukane” caldo verde

Caldo verde to portugalska zupa z jarmużem. Zainspirowani tym oryginalnym smakiem stworzyliśmy własną wersję tego przepisu i dodaliśmy do zupy… kremowy sos sezamowy! Efekt jest fantastyczny!

Składniki

  • Jarmuż – 200 g
  • Chorizo – 250 g
  • Ziemniaki – 1 kg
  • Cebula – 1
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Bulion – 1,2 l
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obrać i drobno pokroić.

  2. Chorizo pokroić na talarki i podsmażyć na patelni, następnie przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek. W dużym garnku zalać ziemniaki bulionem, dodać podsmażoną cebulkę i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  3. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Rozgnieść ziemniaki na drobniejsze kawałki, można użyć tłuczka do ziemniaków. Jarmuż oddzielić od łodygi i pokroić lub porwać na małe kawałki. Dodać do zupy i zagotować. Na koniec dodać chorizo i 2 łyżki sosu. Danie można podać z pieczywem lub bez dodatków.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
gotowanie
×