Udostępnij:
Tego przepisu musisz spróbować! Proste i szybkie – w tym tkwi jego sekret. Postawiliśmy na wyjątkowy sos musztardowo-koperkowy na bazie Musztardy Sarepskiej Mosso, ponieważ ma wyjątkowo ostry smak. Jako uzupełnienie kurczaka idealnie pasować będzie sałatka z pomidorami.
SKŁADNIKI:
- Filet z piersi kurczaka – 200 g
- Mosso Musztarda Sarepska – 6 łyżeczek
- Masło – 3 łyżki
- Mąka – 3 łyżki
- Mleko – 1 szklanka
- Słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
- Suszony tymianek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
- Olej – do smażenia
- Pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem oraz skropić olejem.
Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni do czasu aż mięso nabierze złoto-brązowej barwy.
Przygotować sos: na osobnej patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i chwilę przesmażyć na jasno-złoty kolor. Wlać mleko oraz Musztardę Sarepską Mosso. Dodać posiekany koperek. Sos dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażonego kurczaka pokroić w podłużne paski o grubości ok. 2-3 cm, polać przygotowanym sosem musztardowo-koperkowym.
Danie serwować z zieloną sałatką z pomidorami.
Skomentuj lub zobacz komentarze