Kurczak po francusku

Kurczak po francusku

Mięso kurczaka przyrządzonego po francusku jest delikatne i soczyste. Przygotowuje się go w zasadzie ekspresowo, bo w piekarniku. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście musztarda. My polecamy tę od Mosso – Musztardę Stołową. 

SKŁADNIKI:

  • udka kurczaka – 4 szt.
  • cebula – 1 szt.

Marynata:

  • Mosso Musztarda Stołowa – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • olej – 2 łyżki
  • zioła prowansalskie – 2 łyżki mieszanki ziół
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

  2. Mięso podzielić na porcje odpowiednie do pieczenia, dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

  3. Cebulę posiekać w piórka i ułożyć na blaszce do pieczenia. Zamarynowane udka ułożyć na cebuli.

  4. Tak przygotowane kawałki kurczaka piec w piekarniku do momentu, aż zaczną się mocno rumienić, a wewnątrz będą jeszcze soczyste. Powinno wystarczyć ok 30-35 minut w temperaturze 195ºC.

  5. Podawać z sałatką i pieczywem, lub z pieczonymi ziemniakami.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 4
×