Kotlety schabowe z Majonezem Mosso

Kotlety schabowe i pieczone bataty

Kotlety schabowe w panierce z majonezem, to świetny pomysł na obiad! Tradycyjnie serwowane mięso warto urozmaicić pieczonymi batatami.

Składniki

  • Schab wieprzowy – 600 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 100 g
  • Olej – do smażenia
  • Sól i pierz – do smaku
  • Przyprawa do wieprzowiny (opcjonalnie)
  • Bułka tarta

Dodatki:

  • Bataty – 2 duże sztuki
  • Olej – 2 łyżki
  • Oregano suszone – 1 łyżka
  • Ogórek – 1 długi
  • Cebula czerwona – 1 mała
  • Koperek świeży – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty obrać i pokroić na paski, wymieszać z przyprawami i olejem. Wyłożyć na blachę i piec w 200°C przez około 25-30 minut, aż będą lekko przypieczone.

  2. Schab pokroić na kotlety, delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z przyprawą do wieprzowiny.

  3. Mięso dokładnie wysmarować z obu stron majonezem. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Panierowane kotlety odłożyć na 10 minut.

  4. Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać kotlety z pieczonymi batatami z surówką z ogórków z cebulką i koperkiem.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 5-6
×