Udostępnij:
Kotlety schabowe w panierce z majonezem, to świetny pomysł na obiad! Tradycyjnie serwowane mięso warto urozmaicić pieczonymi batatami.
Składniki
- Schab wieprzowy – 600 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 100 g
- Olej – do smażenia
- Sól i pierz – do smaku
- Przyprawa do wieprzowiny (opcjonalnie)
- Bułka tarta
Dodatki:
- Bataty – 2 duże sztuki
- Olej – 2 łyżki
- Oregano suszone – 1 łyżka
- Ogórek – 1 długi
- Cebula czerwona – 1 mała
- Koperek świeży – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bataty obrać i pokroić na paski, wymieszać z przyprawami i olejem. Wyłożyć na blachę i piec w 200°C przez około 25-30 minut, aż będą lekko przypieczone.
Schab pokroić na kotlety, delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z przyprawą do wieprzowiny.
Mięso dokładnie wysmarować z obu stron majonezem. Następnie obtoczyć w bułce tartej. Panierowane kotlety odłożyć na 10 minut.
Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać kotlety z pieczonymi batatami z surówką z ogórków z cebulką i koperkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze