Kebab z nuggetsami z kurczaka

Kebab z nuggetsami z kurczaka

Jak zrobić w domu przepyszny kebab? Przygotuj nuggetsy z kurczaka, pitę i podaj to wszystko z warzywami oraz Sosu Ketchupowo-Musztardowego MOSSO. Wyjdą przepyszne.

Składniki

  • Piersi kurczaka – 300 g
  • Płatki kukurydziane – 100 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Batat – 2 sztuki
  • Olej – do spryskania
  • Chlebki pita – 2 sztuki
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Zielony ogórek – 1 sztuka
  • Miks sałat – 50 g
  • Marynowana czerwona cebula – do podania
  • Sos Czosnkowy MOSSO – 4 łyżki
  • Sól – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty pokrój w podłużne frytki.

  2. Pierś pokrój w plasterki, mocno posól. Płatki kukurydziane pokrusz w malakserze. Jajko roztrzep.

  3. Kawałki kurczaka zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych.

  4. Nuggetsy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, obok połóż frytki z batatów. Wszystko spryskaj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 20 minut.

  5. Pity przygotuj według opisu na opakowaniu. Pomidor i ogórek pokrój w kawałki.

  6. Do chlebków pita nałóż sałatę, warzywa, nuggetsy, cebulę. Polej obficie sosem czosnkowym MOSSO. Danie podawaj z dodatkiem frytek z batatów.

czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 2
kuchnia turecka
Grill
smażenie
×