Udostępnij:
Gruszki w sosie czekoladowym to efektywny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. W wersji świątecznej można do nich dodać przyprawę korzenną, cynamon lub karmel. Karmelizowane gruszki najlepiej smakują podawane na ciepło z lodami.
Składniki
- Gruszki – 4 sztuki
- Sok z 1 pomarańczy
- Sok z ½ cytryny
- Cukru trzcinowego – 100 g
- Cynamon kora – 1 sztuka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1 łyżeczka
- Miód – 2 łyżki
Polewa:
- Śmietana kremówka – 125 ml
- Deserowa czekolada – 100 g
- Przyprawa korzenna – szczypta
Dodatki: Lody waniliowo – śmietankowe
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać 600 ml wody, dodać korę cynamonu, cukier brązowy, sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i zagotować.
Gruszki umyć i obrać, po obraniu włożyć do gotującego się syropu. Gotować przez około 15–20 minut, aż lekko zmiękną. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.
Przed serwowaniem przygotować sos czekoladowy. W rondlu podgrzać śmietankę, zdjąć z kuchenki i dodać posiekaną drobno czekoladę, oraz szczyptę przyprawy korzennej. Wymieszać dokładnie aż powstanie jednolity sos, z czasem będzie coraz bardziej gęstnieć.
Na patelni wymieszać miód z Majonezem Napoleońskim Mosso, podgrzewać powoli dodając gruszki. Mieszać aż odparuje nadmiar wody i gruszki lekko się karmelizują.
Serwować od razu z dodatkiem lodów, polane sosem czekoladowym z dodatkiem migdałów w płatkach.
Skomentuj lub zobacz komentarze