Karmelizowana gruszka w sosie czekoladowym

Karmelizowana gruszka w sosie czekoladowym

Gruszki w sosie czekoladowym to efektywny i bardzo prosty w przygotowaniu deser. W wersji świątecznej można do nich dodać przyprawę korzenną, cynamon lub karmel. Karmelizowane gruszki najlepiej smakują podawane na ciepło z lodami.

Składniki

  • Gruszki – 4 sztuki
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukru trzcinowego – 100 g
  • Cynamon kora – 1 sztuka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1 łyżeczka
  • Miód – 2 łyżki

Polewa:

  • Śmietana kremówka – 125 ml
  • Deserowa czekolada – 100 g
  • Przyprawa korzenna – szczypta

Dodatki: Lody waniliowo – śmietankowe

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wlać 600 ml wody, dodać korę cynamonu, cukier brązowy, sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać i zagotować.

  2. Gruszki umyć i obrać, po obraniu włożyć do gotującego się syropu. Gotować przez około 15–20 minut, aż lekko zmiękną. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.

  3. Przed serwowaniem przygotować sos czekoladowy. W rondlu podgrzać śmietankę, zdjąć z kuchenki i dodać posiekaną drobno czekoladę, oraz szczyptę przyprawy korzennej. Wymieszać dokładnie aż powstanie jednolity sos, z czasem będzie coraz bardziej gęstnieć.

  4. Na patelni wymieszać miód z Majonezem Napoleońskim Mosso, podgrzewać powoli dodając gruszki. Mieszać aż odparuje nadmiar wody i gruszki lekko się karmelizują.

  5. Serwować od razu z dodatkiem lodów, polane sosem czekoladowym z dodatkiem migdałów w płatkach.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 4
×