Udostępnij:
Efektowny i pyszny przepis na kapsalon, czyli połączenie idealnie przyprawionego kurczaka, chrupiących frytek z ziemniaków i batatów, roztopionej mozzarelli, świeżych warzyw i pysznego Sosu Czosnkowego MOSSO! Spróbuj i zakochaj się od pierwszego kęsa!
Składniki
- Pierś z kurczaka – 250 g
- Przyprawa gyros – kebab – 2 łyżeczki
- Ziemniaki typu C – 400 g
- Batat – 1 sztuka
- Tarta mozzarella – 120 g
- Sałata lodowa – ¼ główki
- Ogórek gruntowy – 4 sztuki
- Pomidor – 2 sztuki
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Sos czosnkowy MOSSO – ½ opakowania
- Sól i pieprz – do smaku
- Olej – do pieczenia i smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pierś pokrój w krótkie paseczki, posyp przyprawą gyros-kebab, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, smaż kilka minut, aż przestanie być surowy w środku.
Ziemniaki i bataty obierz, pokrój na frytki, polej olejem, wymieszaj. Przełóż na blachę do pieczenia, dopraw solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 30 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie.
Do naczynia do zapiekania przełóż frytki, kurczaka, całość posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika, zapiekaj kilka minut do rozpuszczenia sera.
Warzywa pokrój w kawałki.
Na zapieczony ser wyłóż warzywa, polej obficie Sosem Czosnkowym MOSSO. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze