Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Kanapeczki na 3 sposoby

Kanapeczki na 3 sposoby

Różnego rodzaju kanapeczki i przekąski to idealny sposób, by ugościć znajomych i przyjaciół. Wypróbuj nasze kanapeczki na 3 sposoby i przygotuj wyśmienitą imprezę! Z pewnością zachęcą gości do skosztowania nowych smaków i zaskoczą niecodziennym wyglądem.

Składniki

  • Chleb żytni ciemny (typ. Pumpernikiel) – 3 op.
  • Serek kremowy – 350 g
  • Paluszki krabowe – ½ op.
  • Świeży ogórek – 1 sztuka
  • Wodorosty – 1/3 szklanki
  • Suszone pomidory – 1 garść
  • Ser żółty – 150 g
  • Roszponka – 1 garść
  • Małe ogóreczki konserwowe – kilka sztuk
  • Żółty pomidor (lub małe koktajlowe pomidorki) – 1 sztuka
  • Salami – 8 plasterków
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Sos czosnkowy:

Sos o smaku wasabi:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Sos sezamowy:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos o smaku wasabi:

    Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Sos sezamowy:

    Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Sos czosnkowy:

    Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Za pomocą foremki do wykrawania ciastek (w dowolnym, ulubionym kształcie lub klasycznie okrągłej) wyciąć z chleba krążki. Wszystkie składniki na kanapeczki pociąć na mniejsze, dekoracyjne kawałki (np. żółty ser w małe trójkąty, ogórek w cienkie półtalarki, pomidory suszone w połówki).

    Serek kremowy podzielić na 3 miseczki. Dodaj do nich po 2-3 łyżki sosu (każda miseczka to inny smak sosu). Wymieszać dokładnie i przełożyć każdy smak do osobnego worka/rękawa cukierniczego.

    Na chlebowe krążki wycisnąć porcję serka z sosem o smaku wasabi, udekorować paluszkiem krabowym, świeżym ogórkiem oraz kawałkiem wodorostu.

  3. Do kanapeczek z sosem czosnkowym dodać ser żółty oraz suszone pomidory i roszponkę.

  4. Na kanapeczki z sosem sezamowym dodać ogóreczki konserwowe, plasterek salami, kawałek pomidora i natkę pietruszki.

przygotowania: 30 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Potrawy sylwestrowe
×