Udostępnij:
Różnego rodzaju kanapeczki i przekąski to idealny sposób, by ugościć znajomych i przyjaciół. Wypróbuj nasze kanapeczki na 3 sposoby i przygotuj wyśmienitą imprezę! Z pewnością zachęcą gości do skosztowania nowych smaków i zaskoczą niecodziennym wyglądem.
Składniki
- Chleb żytni ciemny (typ. Pumpernikiel) – 3 op.
- Serek kremowy – 350 g
- Paluszki krabowe – ½ op.
- Świeży ogórek – 1 sztuka
- Wodorosty – 1/3 szklanki
- Suszone pomidory – 1 garść
- Ser żółty – 150 g
- Roszponka – 1 garść
- Małe ogóreczki konserwowe – kilka sztuk
- Żółty pomidor (lub małe koktajlowe pomidorki) – 1 sztuka
- Salami – 8 plasterków
- Świeża natka pietruszki
- Sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa– 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
Sos o smaku wasabi:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Sos sezamowy:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Sos o smaku wasabi:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos sezamowy:
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos czosnkowy:
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Za pomocą foremki do wykrawania ciastek (w dowolnym, ulubionym kształcie lub klasycznie okrągłej) wyciąć z chleba krążki. Wszystkie składniki na kanapeczki pociąć na mniejsze, dekoracyjne kawałki (np. żółty ser w małe trójkąty, ogórek w cienkie półtalarki, pomidory suszone w połówki).
Serek kremowy podzielić na 3 miseczki. Dodaj do nich po 2-3 łyżki sosu (każda miseczka to inny smak sosu). Wymieszać dokładnie i przełożyć każdy smak do osobnego worka/rękawa cukierniczego.
Na chlebowe krążki wycisnąć porcję serka z sosem o smaku wasabi, udekorować paluszkiem krabowym, świeżym ogórkiem oraz kawałkiem wodorostu.
Do kanapeczek z sosem czosnkowym dodać ser żółty oraz suszone pomidory i roszponkę.
Na kanapeczki z sosem sezamowym dodać ogóreczki konserwowe, plasterek salami, kawałek pomidora i natkę pietruszki.
Skomentuj lub zobacz komentarze